AUGUSTUS 20 BLOG

Het verhaal achter OAKLAB

Menno Verbon neemt ons mee in het verhaal van OAKLAB, in de lessen die hij geleerd heeft en het belang van waarden.

FLEXIBIT.

Hoewel hij dit zelf eerder als een hobby zag, is Menno tijdens en na zijn studies industriële informatica altijd ondernemend van aard geweest. Een eigenschap die hij met de paplepel thuis heeft meegekregen. Computers herstellen, een eigen B2C webshop opstarten, onderdelen verkopen,… Steeds op kleine schaal. Steeds enorm leerrijk.

Na zijn studies heeft Menno een achttal jaar in de B2B sector gewerkt, waar hij verantwoordelijk was voor IT en ERP. Daarna heeft hij meer dan 10 jaar bij een ERP implementator gewerkt. Enkele jaren later werd zijn zin voor ondernemen opgepikt door Cronos Groep. “Of ik niet iets wou oprichten rond Exact Software. Why not?”

En zo was Flexibit geboren, een bedrijf dat zich specialiseert in het aanleveren van IT oplossingen aan KMO’s, zowel B2B als B2C. “Tijdens de opstart en uitbouw van Flexibit heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben iemand die ook altijd alles geeft. Ik wil het daarbij ook steeds beter doen dan de vorige keer. Want dan ben je aan het groeien.” Na 8 jaar was het voor Menno tijd voor een nieuw, eigen verhaal.

COACHING. COACHING. COACHING.

Dat groeien lukt alleen als je weet waar je nu staat en waar je naartoe wil. Jezelf grondig onder de loep nemen is daarom super waardevol. “Een Start to Lead programma, een coachingstraject, een kerntalenten test, loopbaanbegeleiding en recent een Insights workshop hebben mij veel inzicht gegeven in mijn waarden, normen en sterktes. Ik weet wat mij energie geeft. Wat mij motiveert. Wat ik goed kan en waar ik happy van word.”

Leer jezelf zo goed mogelijk kennen. Weet wat je sterktes zijn en zet hier nòg harder op in. Kom te weten waar je minder goed in bent en omring jezelf met mensen die jou op dat vlak aanvullen. “Ik kan van mijzelf zeggen dat ik een sterke helikopterblik. Ik kan overzicht houden over het geheel en haal daar creatieve oplossingen of vervolgstappen uit. Een minder sterk punt zijn mijn people management skills. Ik weet nu dat ik niet moet proberen hier een sterkte van te maken. Ik moet mijzelf omringen met mensen die hier wel fantastisch goed in zijn.”

LEARNINGS.

Deze grondige zelfstudie heeft Menno drie zaken geleerd:

“Eén: geloof in je sterktes en ken je zwaktes. Omring jezelf met mensen die jij kan versterken en die jou aanvullen. Twee: volg altijd je buikgevoel en smijt je ondertussen voor de volle 100%. En drie: blijf eerlijk en integer. Maak afspraken en kom die ook na. Weg met die verborgen agenda’s. Een woord is een woord. Integriteit en eerlijkheid zijn de kernwaarden die ik ook met OAKLAB ga uitdragen.”

KLEINE STAPJES. OP LANGE TERMIJN.

Menno leerde niet alleen zichzelf beter kennen, maar wist ook heel goed wat er in de markt aan het gebeuren was.

Hoewel de B2C sector de stap reeds jaren geleden heeft gezet, werd een digitale transformatie ook in de B2B wereld onvermijdelijk.

Dit hebben we onder andere te danken aan de millennials: 50%van deze doelgroep start de zoektocht naar de juiste producten online. Het zit in hun aard. Millennials zijn het gewend om direct via social media, via e-mail of zelfs via gepersonaliseerde advertenties te communiceren met merken. “Wanneer je geen online catalogus of webshop hebt, wanneer je geen social media kanalen inzet, zal deze doelgroep jou niet vinden.”

Een digitale transformatie binnen de B2B wereld staat voor velen gelijk aan enorm veel werk. Een digitale transformatie is een stap voor stap proces. Lanceer je een webshop, dan ben je daarom niet “digitaal getransformeerd”. Elk bedrijf moet voor zichzelf kunnen en durven bepalen waar de prioriteiten liggen. Een ERP optimalisatie? Een CRM integratie? Een B2B strategie? Een B2C strategie? Een B2B2C strategie? “Zet geen olifant in je porseleinen kast. Bepaal doordacht welke stappen je wil zetten. Pas dan kunnen we nadenken over een creatieve oplossing. En elk bedrijf zal zichzelf sowieso de vraag moeten durven stellen: Wat gebeurt er als we het niét doen?”

“Zet geen olifant in je porseleinen kast”

SAMEN GROEIEN.

“Ik wil deze kleine stapjes samen met mijn klanten zetten, zodat we samen kunnen groeien. Ik wil langetermijnrelaties opbouwen. Dat ik bij sommige klanten al 15 jaar over de vloer kom, is echt super leuk! Wanneer sterke vertrouwensrelaties opgebouwd worden, wanneer je elkaars sterktes en zwaktes kent, wanneer je samen van nul iets kan opstarten en naar creatieve oplossingen kan zoeken… dan verzet je samen bergen werk.”

UITDAGINGEN.

De B2B wereld staat voor verschillende uitdagingen. De vele content van B2C producten is (nog) niet beschikbaar voor B2B. Veel bedrijven hebben geen foto’s, metadata, technische fiches,… van hun producten. Allemaal zaken die wel nodig zijn om een digitale catalogus of webshop rond te bouwen. “Ik wil dit samen met mijn klanten stapsgewijs aanpakken. We bekijken bijvoorbeeld wat de 20% meest rendabele producten zijn. Deze worden gedigitaliseerd en online aangeboden. Ondertussen maken we een plan voor de overige 80%.”

Naast gebrek aan content is ook weerstand een uitdaging. Een digitale transformatie staat voor sommigen gelijk aan het uitschakelen van een menselijke tussenkomst. “We hebben absoluut niet de intentie om vertegenwoordigers te vervangen. Ja, de relatie tussen de salesmedewerker en de klant verandert, maar persoonlijk contact blijft lonen. Het zal in de B2B sector ook nooit verdwijnen. Het proces kan wel slimmer en doeltreffender. We willen vertegenwoordigers ondersteunen in hun job. We willen dat zij meer bij hun klanten zijn. Een verkoper moet zich niet bezighouden met het overtypen van een bestelling in een ERP systeem. Een verkoper moet niet de hele dag telefoons beantwoorden. Een verkoper moet de baan op. Een verkoper moet steeds meer aan customer service kunnen doen, wat de klantloyaliteit zal verhogen.”

“Ja, de relatie tussen sales en klant verandert. Maar persoonlijk contact blijft lonen.”

Een andere uitdaging is het uniek karakter van de B2B wereld. Het groot aantal artikelen. De gepersonaliseerde catalogi. Complexe orders en prijsbepalingen. Dit zijn enkele kenmerken eigen aan de B2B sector.

B2B IN DE KERN. HALLO ORO!

Het uniek karakter van B2B maakt dat klanten in hun digitaliseringstraject een andere oplossing nodig hebben dan B2C. Die oplossing is een flexibel, 100% geïntegreerd platform met de juiste features voor B2B.

“Oro is jaren geleden al op mijn radar verschenen. De producten van Oro zijn een revolutie voor de B2B e-commerce en CRM markten, omdat het een oplossing is die in de kern B2B is.”

“Oro biedt oplossingen die in de kern B2B zijn.”

DROOM.

Oaklab adviseert en begeleidt haar klanten in hun digitale transformatie en B2B commerce strategie door de optimalisatie, digitalisatie en implementatie van innovatieve en flexibele oplossingen. “Mijn grootste droom is erkend worden als expert binnen mijn vakgebied. Wanneer bedrijven willen digitaliseren op e-commerce vlak, moet OAKLAB in de shortlist staan. Omdat we eerlijk zijn, omdat we direct zijn, omdat we de expertise en juiste oplossing kunnen aanbieden.”

Geïnspireerd door het verhaal van OAKLAB? Een e-commerce uitdaging die een creatieve oplossing vereist?

Contacteer Menno

01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description