DECEMBER 10 BLOG

Maximaliseer je customer experience met een chatbot

Digitale transformatie wil zeggen dat je technologie gebruikt om al je bedrijfsprocessen te verbeteren. Technologie neemt dan ook steeds meer operationele zaken over van de mens. Op die manier is er meer ruimte om je strategie te verbeteren en groei te stimuleren.

Een stukje technologie dat al jaren de ronde doet is de chatbot.

De chatbot is een geweldig hulpmiddel om je customer experience te vergroten. Maar waarom is die customer experience zo belangrijk? En wat maakt chatbots zo waardevol?

Het belang van een goede customer experience

Vandaag is het geluk van je klanten een absolute prioriteit. Ontevreden klanten weten waar de deur is en aarzelen niet om van leverancier te veranderen.

Dat is ook logisch. Producten lijken steeds meer op elkaar. Het is niet gemakkelijk om daarin te differentiëren. Apple doet het bijvoorbeeld. Maar niet elk bedrijf is Apple.

Daarom proberen veel bedrijven op andere manieren toegevoegde waarde aan hun klanten te bezorgen. Klant zijn is niet alleen maar een aankoop doen. Alles wat voor en na de aankoop gebeurt, maakt deel uit van de customer experience. Hoe completer jouw plaatje is, hoe meer succes je boekt.

Waarom chatbots zo waardevol zijn

De kern van een chatbot is gemakkelijk te onthouden: het is je rechterhand om een goede customer experience te garanderen voor, tijdens en na een aankoop.

Maar welke voordelen brengt een chatbot dan zoal met zich mee?

Toegang tot belangrijke informatie

Wanneer een klant zich inlogt op je webshop/website, weet de chatbot:

  • over welke klant het gaat;
  • welke geschiedenis die persoon met je heeft.

Met andere woorden: bij vragen heeft een chatbot toegang tot alle relevante informatie.

Wilt de klant weten waar zijn of haar levering blijft? Geen probleem, de chatbot heeft toegang tot alle gegevens van de bestelling.

Is er een vraag over een product? Dan weet de chatbot welke producten werden aangekocht, en kan hij je klanten snel assisteren.

Snelheid & beschikbaarheid

Wanneer je nadelen aan klassieke customer service moet opnoemen, waar denk je dan aan?

De kans is groot dat je denkt aan:

  • beperkte beschikbaarheid
  • wachtmuziek
  • miscommunicatie

Al die nadelen zijn te wijten aan de menselijke factor. Niet elk bedrijf heeft 24/7 personeel paraat staan om vragen te beantwoorden. En zelfs als ze werken, kan elke lijn voor wachtrijen zorgen.

Een chatbot kan je klanten altijd meteen en duidelijk helpen. Gelukkig, want klanten hebben steeds minder geduld. Hoe sneller je hen verder helpt, hoe optimaler de customer experience is.

Controle

Achter een chatbot zit een heel raamwerk van vragen & antwoorden die je zelf volledig in de hand hebt.

Met andere woorden: wanneer je 100 keer dezelfde vraag aan je chatbot stelt, dan krijg je 100 keer hetzelfde antwoord.

Op die manier ben je er zeker van dat het gegeven antwoord altijd van dezelfde waarde en kwaliteit is.

Daarnaast is het geduld van je chatbot eindeloos. Hij blijft vragen beantwoorden tot in het oneindige zonder zich op te winden. Ook dat verbetert je customer experience.

Chatbots: de toekomst?

Chatbots spelen een steeds prominentere rol in customer service. Ze zorgen niet alleen voor een verhoogde customer experience. Ze zorgen ook voor kostenbesparing door een minder dichtbevolkte klantendienst.

Een ding is zeker: de kracht van chatbots groeit met de dag, net zoals de impact die de hij zal hebben op je customer experience.

01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description