FEBRUARI 03 BLOG

Klantgericht handelen met customer service

Customer service: leer uw personeel klantgericht handelen

Vaak hanteren ondernemingen een heel product- of dienstgerichte aanpak. Toch mag u als ondernemer de kracht van klantgerichtheid niet vergeten.

Klanten zijn de draaiende motor achter een onderneming, en vragen dus ook om de nodige aandacht en zorg. Daarom is het sterk aangeraden om in uw digitale strategie voldoende ruimte vrij te houden voor klantenservice.

Klantgericht vs. product- of dienstgericht

Met een product- of dienstgerichte aanpak, legt een onderneming de focus voornamelijk bij de producten of diensten die ze aanbieden. Het ultieme doel bestaat erin die zo goed mogelijk te verkopen aan zo veel mogelijk klanten. Een aanpak die in het verleden steeds de bovenhand nam.

Toch ondervindt deze strategie de laatste jaren ook heel wat weerstand. Het alternatief omvat een aanpak waarbij de focus hoofdzakelijk bij de klant gelegd wordt. Niet één product of dienst die aan alle potentiële klanten aangeboden wordt, maar verschillende producten of diensten die aan verschillende klantprofielen verkocht worden. En die verschillende profielen worden opgemaakt op basis van hun individuele noden en wensen.

Zo komt de klant in het middelpunt van de belangstelling te staan, wat uiteraard ook vraagt om een goede training van werkgevers in customer service.

Het ultieme doel van de klantgerichte aanpak is een zo sterk mogelijke vertrouwensband met uw klanten op te bouwen.

Aan de slag met een klantgerichte aanpak

Het lijkt niet altijd even gemakkelijk om de aanpak van uw onderneming zomaar 180° om te draaien of uit te breiden. Toch kan u met een aantal simpele stappen al heel wat verwezenlijken.

Aan de hand van volgende tips zetten wij u alvast in de goede richting.

Breng iedereen op de hoogte

De eerste stap voor een klantgerichte strategie begint bij communicatie naar de medewerkers. Zorg dat alle neuzen in dezelfde richting staan: klantgerichtheid moet voortaan dé drijfveer zijn.

Wanneer u deze klantgerichte cultuur eenmaal gerealiseerd heeft binnen het bedrijf, verloopt de rest al heel wat soepeler.

Verzamel en verdeel klanteninformatie

Bij een klantgerichte aanpak ligt de focus bij de klant zelf, en niet puur bij het verkopen van goederen of diensten. Het is dan ook enorm belangrijk dat u die klanten als individuele personen beschouwt, en dat u zo veel mogelijk informatie van hen verzamelt.

Een goed CRM-systeem is een must om als werkgever het bos door de bomen te blijven zien én om uw medewerkers op een gebruiksvriendelijke manier informatie te laten verzamelen en bundelen.

Oaklab adviseert en begeleidt u in die digitale transformatie en het uitwerken van uw B2B e-commerce strategie door optimalisatie, digitalisatie én implementatie van innovatieve en flexibele oplossingen op basis van OroCommerce en Marello.

Zorg voor voldoende training voor uw personeel

Als werkgever kan u niet verwachten dat uw personeel van de ene op de andere dag het klantgerichte aspect meteen onder de knie heeft.

Het is daarom steeds aangeraden om uw personeel de nodige opleiding aan te bieden, om naar behoren te kunnen handelen volgens die klantgerichte aanpak.

Leg nadruk op de waarde

Als ondernemer heeft u snel de neiging om de focus voornamelijk te leggen op uw producten en de prijs ervan. De waarde van uw product of dienst wordt daarbij vaak aan de kant geschoven.

Besteed voldoende aandacht aan die waarde, en zorg dat het salesteam aan potentiële klanten uitlegt wat het product specifiek voor hen kan betekenen. Zo personaliseert u salesgesprekken, waardoor de nadruk volledig naar de waarde van de producten en naar de klant zelf verplaatst wordt. De klant zal bij deze geïndividualiseerde aanpak al heel wat sneller uw product of dienst in overweging nemen.

Benieuwd hoe u uw aanpak meer klantgericht kan maken? Neem gerust contact op, wij denken graag samen met u een strategie uit.

01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description