APRIL 14 BLOG

Hoe omgaan met de gevolgen van het coronavirus als B2B-bedrijf?

Het coronavirus zorgt op alle vlakken voor onzekere tijden.

Het dagelijkse leven wordt aan banden gelegd en het merendeel van de fysieke winkels wordt genoodzaakt om z’n deuren te sluiten. Met als gevolg dat webwinkels en online platformen heel wat meer orders te verwerken krijgen.

Zorg er daarom voor dat het coronavirus uw B2B-zaak niet klein krijgt, en zet in op een goed functionerende webshop voor de beste gebruikerservaring. In dit artikel leest u alles over hoe uw webshop te optimaliseren om zo het hoofd te bieden aan de negatieve gevolgen van COVID-19 op uw B2B-business.

De impact van corona op onze economie

In welke mate het coronavirus onze economie zal beïnvloeden, is nog maar de vraag.

Het is echter duidelijk dat veel bedrijven en sectoren hieronder zullen lijden:

 • Fysieke winkels worden gesloten;
 • Alle evenementen, conferenties en meetings zijn afgelast, waardoor er veel samenwerkingen en investeringen niet tot stand komen. Denk maar aan de Facebook F8-conferentie, het Mobile World Congress of het autosalon in Genève;
 • Veel bedrijven hebben een thuiswerkbeleid of hebben hun werknemers tijdelijk werkloos gesteld en zetten een heel strikte limiet op bedrijfs- en fabrieksbezoeken;
 • Het restaurantwezen en de toeristische sector zien hun omzetten met bijna 100 procent dalen;
 • De olieprijzen zakken in elkaar;
 • De werkloosheid piekt met meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen in België die via uitkeringen ongeveer 70 procent van een begrensd loon verdienen;
 • Productieprocessen krijgen te maken met aanzienlijke vertragingen door een stijgend personeelstekort.

Kortom, wereldwijd zal de economie flink wat klappen te verduren krijgen. De vraag is dus hoe u daar als B2B-bedrijf op de best mogelijke manier mee omgaat.

4 tips om uw B2B-bedrijf te boosten tijdens de coronacrisis

Uw klanten een optimale en naadloze gebruikerservaring blijven bieden, daar gaat het om.

Dat betekent: klaarstaan om op elke vraag te antwoorden, transparante informatie leveren en ervoor zorgen dat de communicatie altijd even vlot verloopt.

 1. Investeer in een gebruiksvriendelijk online platform.
  Heeft u een fysieke winkel, maar nog geen e-commerceplatform? Dan is dit het uitgesproken moment om een online platform uit te bouwen. Het OroCommerce-platform is een schaalbare B2B-oplossing die u naar wens kan invullen. Van kant-en-klare functies tot een uitgebreid online platform: de keuze ligt in uw handen.

 2. Geef uw klanten alle nodige informatie mee die hun keuze kan beïnvloeden.
  Duidelijke productfoto’s, -filmpjes en -omschrijvingen maken wel degelijk het verschil. Let op, dit geldt ook voor algemene pagina’s. Voorzie een heldere FAQ en zet uw contactgegevens goed zichtbaar op uw website. Transparantie is key.

 3. Wees transparant en zorg dat uw klanten altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.
  Tijdens deze bizarre coronatijden krijgen we steeds meer te maken met een verhoogd aantal bestellingen, retourzendingen en vertraagde levertijden. Het is dan ook belangrijk dat uw klanten te allen tijde informatie krijgen over de levertermijnen en de voorraadstatussen. Tijdens elke stap van het aankoopproces.

 4. Communiceer met uw klanten op alle beschikbare kanalen.
  Leveringen kunnen vertraagd worden of producten kunnen tijdelijk niet meer beschikbaar zijn. Wees hierop voorbereid en stel mailings op, zet een chatbot op uw website en wees flexibel, transparant en eerlijk in uw communicatie. Daarom hoeft het ook niet noodzakelijk om levertijden of voorraadkwesties te gaan. Blijf uw klanten ook tijdens COVID-19 belonen met leuke deals en interessante productweetjes.Een B2B-bestaan na corona...

Het kan gek klinken, maar dit is hét moment om uw online aanwezigheid in de verf te zetten, om de gebruikerservaring van uw website te optimaliseren en om uw klantenservice te perfectioneren.

Zo komt u sterker uit de crisis en blijft u ook na corona meer verkopen.

Benieuwd naar hoe Oaklab u hiermee kan helpen? Op dinsdag 21/04 om 10u organiseren wij een webinar met focus op digitale transformatie en het future-proof maken van B2B-bedrijven om u te helpen het coronavirus het hoofd te bieden.

Vragen of opmerkingen? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description