JANUARI 08 BLOG

De verkooptrend van 2020: Direct Selling

Als B2B-bedrijf, merkt u ongetwijfeld ook dat de verkoopfunnel steeds korter wordt. Daar waar het verkoopproces (van productie tot eindklant) vroeger heel wat meer tijd in beslag nam, biedt direct selling heel wat voordelen voor de fabrikant.

Direct selling is het principe waarbij de B2B-producent of -groothandel rechtstreeks aan de consument verkoopt.

Toch brengt direct selling ook enkele risico’s met zich mee, die de B2B-verkoper in acht dient te nemen.

Wat die voordelen en risico’s nu juist inhouden, dat leest u hier.

Van groothandels en retailers naar een blended markt

De grens tussen traditionele groothandels en retailers is de afgelopen jaren sterk vervaagd. Die samensmelting is voornamelijk het gevolg van de komst van ecommerce, waar ook verdelers rechtstreeks aan de consumenten kunnen verkopen.

De verandering die ecommerce teweeg heeft gebracht, dwingt de fabrikanten om hun aanpak te wijzigen. Want ecommerce opende nieuwe distributiekanalen, met direct selling als resultaat.

Rechtstreeks verkopen aan consumenten is ondertussen dan ook de norm geworden voor fabrikanten, en niet meer de uitzondering.

De voordelen van direct selling

Producten op de markt brengen gebeurt steeds sneller en sneller. Die duidelijke daling maakt de verkoopfunnel steeds korter en minder complex.

Daar waar vroeger een lange traditionele retail cyclus gehanteerd werd, kan u voortaan veel efficiënter een prototype maken en testen, om dat vervolgens gezwind de markt op te brengen.

Beweeglijkheid is dan ook dé verschilmaker: hoe sneller uw bedrijf zich kan aanpassen aan de omstandigheden en de noden van de consument, hoe beter het zal draaien.

Onder andere door een B2B e-commerce platform te gebruiken dat de verkoop vlekkeloos opvolgt en steeds een update kan geven aan zowel verkoper, als koper over de werkelijke stand van zaken, processen en stok, kan uw organisatie daar dus op inspelen.

Brand control

Als groothandel heeft u met direct selling volledige controle over uw merk.

Dit houdt in dat bij het verkoopproces geen derde partij komt kijken, die kan zorgen voor een vertekend beeld of zelfs verandering van uw merk(bekendheid).

Bovendien hebben consumenten graag de mogelijkheid tot interactie met het merk dat ze aanschaffen. Met direct selling kunnen ze rechtstreeks interacteren met uw onderneming en uw merk an sich.

En een tevreden klant is er vijf waard!

Price control

Bovendien biedt direct selling de mogelijkheid om de MSRP nog meer door te drukken. MSRP staat voor ‘manufacturer’s suggested retail price’ of beter: de prijs die producenten aan retailers aanraden voor een bepaald product.

Dat maakt dat B2B-producenten de controle over de prijs van hun producten volledig in eigen handen hebben. Die prijzen kunnen vervolgens rechtstreeks naar de consument gecommuniceerd worden, waarbij geen derde partij nodig is.

Klantgegevens

Ten slotte stelt direct selling ook heel wat data beschikbaar voor de producent. Daar waar vroeger heel wat partijen betrokken waren, die elks hun eigen data verzamelde, heeft de B2B-producent nu rechtstreeks toegang tot de klantgegevens.

En hoe meer data van consumenten uw bedrijf ter beschikking heeft, hoe beter de producten, promoties en klantrelaties hierop afgestemd kunnen worden! En dat leidt gegarandeerd tot betere verkoopcijfers.

Hoe risico’s van direct selling tackelen

Naast de vele voordelen, zijn ook enkele risico’s verbonden aan direct selling.

Zo bestaat de kans dat bestaande relaties schade kunnen lijden door onduidelijke communicatie. Transparantie is hierbij enorm belangrijk. En houd bovendien steeds het ultieme doel voor ogen: de tevredenheid van de consument. Die mag namelijk niet het gevoel krijgen dat het een gevecht om het merk wordt tussen retailers en groothandels.

Bovendien is een grondige kennis van de basisprincipes omtrent retail en de verwachtingen van consumenten van cruciaal belang. Een fabrikant die zonder enige voorkennis van start gaat met direct selling, krijgt al snel het deksel op de neus. Wees daarom goed voorbereid om eventuele schade aan uw merk te vermijden. Waar u zoal aan moet denken?

  • Voeg een chatbot of andere contactmogelijkheid toe aan uw website. De consument moet gemakkelijk contact kunnen opnemen om zo snel mogelijk geholpen te worden.
  • Breid uw social media strategie uit tot een platform waarmee u niet enkel luistert naar de consument, maar ook om interactie vraagt.
  • Zorg voor snelle leveringstermijnen.
  • Wanneer u met retouren werkt, maak dan werk van een retourdienst die zonder problemen de teruggestuurde bestellingen regelt.

Overschakelen naar direct selling

Hulp nodigen bij het uitdokteren van een strategie, of nood aan tools die de overgang naar digitalisatie ondersteunen?

Oaklab adviseert en begeleidt u in uw digitale transformatie en B2B e-commerce strategie door optimalisatie, digitalisatie én implementatie van innovatieve en flexibele B2B oplossingen op basis van Oro Commerce.


Interesse? Neem gerust contact op, dan gaan we samen met u aan de slag voor een plan op maat!

01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description