AUGUSTUS 25 BLOG

De 7 belangrijkste elementen van een verdelerwebsite

Of je nu auto-onderdelen, kantoormateriaal of grondstoffen verkoopt: je online aanwezigheid is een absolute must. Maar je moet ook meer doen dan enkel een verdelerwebsite hebben. Je moet je klanten een optimale digitale ervaring aanbieden. Digitale consumenten hebben geen geduld en verlaten je website meteen als die niet gebruiksvriendelijk genoeg is.

Om te voldoen aan hun eisen, zijn er enkele belangrijke elementen waar je verdelerwebsite op moet inzetten.

E-commerce

Het eerste element lijkt vanzelfsprekend, maar is op B2B-verdelerwebsites niet altijd aanwezig.

Vroeger was het normaal om te bestellen via fax, telefoon, e-mail of zelfs tijdens persoonlijke meetings met vertegenwoordigers.

Maar de tijden zijn veranderd. Iedereen wilt overal en altijd kunnen bestellen. Hoe meer drempels je proces bevat, hoe moeilijker je bezoekers tot een conversie overgaan.

Dat wil dus zeggen dat erg belangrijk is om in te zetten op e-commerce. Zo stel je je bezoekers in staat om zichzelf volledig te bedienen.

Uit een onderzoek van gerenommeerd onderzoeksbureau McKinsey blijkt dat:

 • 39% van alle B2B-inkopers de mogelijkheid wenst om volledig zelfstandig aan te kopen;
 • meer dan 50% geen telefoongesprek of meeting meer wilt;

Uit cijfers van Accenture blijkt dan weer dat meer dan 70% van B2B-inkopers zelf op onderzoek uitgaat, zonder informatie te krijgen van een vertegenwoordiger.

Hoe meer de tijd vordert, hoe meer de nood zal groeien voor een volledig zelfstandig digitaal aankoopproces. Hoe sneller jij erop inzet, hoe langer je geniet van een potentieel concurrentieel voordeel.

Content marketing

Daarnet las je dat meer dan 70% van B2B-inkopers liever zelf online research doet. Gelukkig is dat iets waar jij op kunt inspelen.

Wat is de eerste plek waar jij gaat zoeken als je een vraag hebt? De kans is groot dat je nu aan Google denkt. Hoe hoger je eindigt in de zoekresultaten, hoe meer verkeer op je website terecht komt..

Het grootste voordeel is dat je als bedrijf perfect in staat bent om die zoekresultaten te beïnvloeden.

Content marketing draait om de uitgebreide, en vooral waardevolle informatie die jij aan je doelgroep verschaft. Die informatie helpt hen om een goed onderbouwde beslissing te nemen.

Een paar van de beste manieren om waardevol te zijn voor je doelgroep:

 • blogs
 • FAQ-pagina’s
 • instructiefilmpjes
 • uitgebreide productpagina’s

Er zijn nog veel meer waardevolle manieren om je doelgroep ten dienste te staan. Maar dit zijn alvast de voornaamste.

Wanneer je alvast op die manieren inzet, pikken zoekmachines die signalen van je website op. Ze zien dat je content nuttige antwoorden biedt op de vragen van je doelgroep.

Resultaat? Een beter plekje in de zoekresultaten.

Nuttige data

Voor veel zaakvoerders voelt e-commerce als iets waarmee ze de controle en het overzicht uit het oog verliezen. Maar niets is minder waar.

Wanneer je een goede basis hebt die wordt ondersteund door een sterk e-commerce platform, beschik je over meer data dan ooit tevoren.

Zo kom je te weten:

 • via welke bronnen bezoekers je website betreden;
 • wat ze doen op je website
 • welke producten veel/weinig worden gekocht;
 • hoe vaak bezoekers je website verlaten met een gevuld winkelmandje.

Opnieuw, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Maar de conclusie is simpel. Met e-commerce beschik je niet alleen over kwantitatieve data van klanten. Je kunt ook analyseren waarom sommige mensen geen klant worden. Dat levert waardevolle informatie op, en zo blijf jij je verdelerwebsite optimaliseren.

Mobielvriendelijkheid

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten gebeurt via mobiele apparaten. Net daarom zal Google eerst de mobiele versie van je website beoordelen, en dan pas de desktopversie.

Zorg er dus voor dat die mobiele versie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Zowel zoekmachines als je bezoekers nemen je het in dank af.

De resultaten spreken dan ook voor zich: meer klantretentie en meer conversies.

Handige navigatie

Het gebeurt vaak dat een website termen als ‘oplossingen’, ‘producten’ of ‘assortiment’ in de menubalk heeft staan. Maar dat zegt meestal niet veel.

Hoe specifieker je navigatie is, hoe gemakkelijker bezoekers de weg vinden.

Je verkoopt dan ook geen producten. Je verkoopt isolatiemateriaal. Je biedt geen diensten aan, maar poetshulpen. Kortom: je biedt een specifieke oplossing voor het probleem waar je gebruiker mee zit.

Filters

Websites als Coolblue en Bol.com slagen er als geen ander in om je aankoopproces zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dat komt grotendeels door het gebruik van filters. Zo kan iedereen het productoverzicht aanpassen naar zijn of haar persoonlijke noden.

Probeer filters in te stellen voor alle relevante kenmerken van je product. Kijk bijvoorbeeld naar laptops. Daar zijn belangrijke kenmerken:

 • schermbreedte (inch)
 • processor
 • videokaart
 • RAM-geheugen
 • prijs

Zo zijn er nog wel een paar. Maar door alle relevante filters te tonen, reduceer je een assortiment van tientallen of honderden tot misschien wel een vijftal producten.

Branding & storytelling

Hoe vaak zet jij in op rationele argumenten om je bedrijf en assortiment in de kijker te zetten?

De verleiding is groot, en eigenlijk lijkt het zelfs logisch om dat te doen.

Maar zo goed als elke aankoop is gebaseerd op emotie. Spreek niet vanuit de sterktes van je product of merk. Spreek over de pijnpunten van je doelgroep die het aanpakt.

Dankzij die emotionele argumenten bouw je constant aan je merk..

Een gebruiker koopt namelijk geen laptop “die ideaal is voor grafisch ontwerp”. Hij koopt een verlengstuk van zijn verbeelding, waarmee hij vanzelf prachtige ontwerpen op papier zet.

Probeer dus constant in te zetten op het voordeel dat je doelgroep uit je product of dienst haalt. Die manier van schrijven is een bewezen conversiemagneet.

Optimaliseer je verdelerwebsite

Een ideale website bestaat niet. Maar met deze 7 basics beschik je over de nodige kennis om je website naar een hoger niveau te tillen.

Niet zeker hoe je met e-commerce aan de slag gaat? Contacteer Oaklab voor meer informatie!

01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description