FEBRUARI 02 BLOG

B2B ecommerce: wat heeft 2020 ons geleerd?

COVID heeft ervoor gezorgd dat we allemaal anders zijn gaan kijken naar ons werk, onze relaties en onze manier van leven. We kunnen over één ding zeker zijn: 2020 was een uitzonderlijk jaar met veel laagtes en weinig hoogtes. Maar het voordeel is: er valt heel wat te leren uit vorig jaar, zeker op vlak van B2B ecommerce.

We lijsten even de belangrijkste insights op en hoe het mogelijk is om (dankzij de juiste software) 2021 op de beste manier tegemoet te treden.

Op welke grote veranderingen en uitdagingen zijn B2B bedrijven dit jaar gestoten?

B2B ecommerce: grote veranderingen in 2020

Het belang van digitale content

Digitale content is absoluut essentieel. Dat is natuurlijk niets nieuws: dat was al duidelijk voor COVID-19 uitbrak. Mensen gebruiken digitale content steeds meer om hun boodschap over te brengen. Zelfs telefoongesprekken en virtuele interacties zoals chatfuncties worden minder gebruikt dan digitale selfservice-toepassingen. En die toepassingen hebben passende content nodig! Die kan allerlei vormen aannemen: video’s, artikels, PDF’s of begeleidende webtekst. Op die manier worden klanten geholpen en kunnen ze bij je bedrijf terecht, zelfs als er niemand is.

B2B ecommerce: Stroomlijnen zoveel mogelijk processen

Less is more, je hebt er waarschijnlijk al van gehoord. Dat is ook zeker belangrijk wat je essentiële processen betreft. Tools die dat soort processen efficiënter maken zijn belangrijker dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan: klantvragen beantwoorden, sales afsluiten, een account opzetten, kosten en details overmaken aan de klant, levertijden en bestelinformatie die automatisch wordt bijgewerkt. Hoe sneller deze afzonderlijke processen gaan, hoe hoger je klantentevredenheid!

Het is tijd dat B2B-bedrijven online sales omarmen

Erg veel B2B-bedrijven hebben in 2020 gemerkt dat hun verkoopcijfers wat ecommerce betreft de hoogte in zijn geschoten, terwijl het tegenovergestelde gebeurde bij offline verkoop. COVID-19 heeft aangetoond dat digitale transacties erg waardevol zijn. Ook bedrijven die eerst eerder sceptisch stonden tegenover ecommerce hebben nu ook moeten constateren dat het enorm veel voordelen inhoudt en het eenvoudigweg niet meer mogelijk is om er niet in te investeren.

Nieuwe manieren van communiceren

Al dat telewerken heeft ervoor gezorgd dat we onze manieren van communiceren ook hebben moeten bijstellen. Meetings in Teams en Google Meets werden alomtegenwoordig, telefoongesprekken gebeurden opvallend minder. Sterker nog: hele bedrijfsculturen zijn op hun kop gezet nu telewerk de norm werd. Het bleek niet zo moeilijk te zijn om vanop afstand verkopen te regelen of een product te evalueren. Ook dat hangt nauw samen met ecommerce: een nieuwe, efficiënte manier om aan verkoop te doen, zonder dat fysiek contact nodig is.

Ecommerce: de kracht van zelfbediening

Veel bedrijven stuurden voor COVID-19 nog hun vertegenwoordigers de weg op, zodat ze samen met de klant ingewikkelde nota’s en contracten konden ondertekenen. Bedrijven hebben echter gemerkt dat een complete transactie eenvoudigweg zelf kunnen regelen via een online self-service applicatie.

Nieuwe vaardigheden

Veel werknemers hebben - door de omstandigheden - geleerd om met diverse digitale applicaties om te gaan. Het heeft getoond dat veel mensen veel gemakkelijker omgaan met verandering dan eerst gedacht. Een groot deel van de werknemers is bereid om nieuwe applicaties te leren gebruiken wanneer het bedrijf het van hen verwacht. 2020 heeft verschillende technologieën pas echt op de kaart gezet.

De uitdagingen waar 2020 B2B bedrijven voor heeft gesteld

Verouderde ecommerce software

Het was vooral bij het overschakelen naar een meer digitale omgeving dat verschillende ondernemingen merkten dat hun (oude) systemen een nieuwe integratie niet aankonden. Denk maar aan verouderde administratieve tools of software die in-house is samengesteld voor één specifiek doel. Digitale transformatie gebeurt alleen met de juiste systemen die klaar zijn voor groei en verandering.

Problemen binnen de bedrijfscultuur

Natuurlijk liep niet alles van een leien dakje. Veel bedrijven stootten op problemen bij het overschakelen naar een meer digitale omgeving, of bij de diverse verandering die 2020 inhield. Nu het nieuwe jaar is aangebroken hebben we allemaal geleerd dat alleen de veerkrachtige, innovatieve en aanpasbare organisaties en medewerkers het halen.

Onnodige kosten

Wanneer integraties niet verlopen zoals het hoort kost dat geld. Zeker verouderde systemen kosten op den duur handenvol geld om te onderhouden, terwijl ze helaas niet meer de prestaties leveren die nodig zijn.

OroCommerce via Oaklab

OroCommerce is een flexibele digitale oplossing, op het lijf geschreven van moderne B2B bedrijven die een gestroomlijnd ecommerce-systeem op poten willen zetten. De voordelen:

  • OroCommerce is modulair: perfect aan te passen aan de wensen en noden van je organisatie;
  • OroCommerce is in staat om mee te groeien met je organisatie: geen last meer met moeizame integraties of een verouderd systeem;
  • OroCommerce kan de basis vormen voor een gezonde bedrijfscultuur, net omdat alles zo gestroomlijnd verloopt;
  • OroCommerce bevordert je User Experience (UX);
  • OroCommerce zorgt ervoor dat je organisatie klaar is voor de toekomst.

Kunnen we je ergens mee helpen? Wil je graag meer weten over wat OroCommerce kan doen voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op!


01 Neem contact op

Join OAKLAB ...

Contacteer Ons
image-description